• Αρχική

Αντιμετώπιση της Χαμηλής Οσφυαλγίας (Χ.Ο.)

Τις περισσότερες φορές η Χ.Ο. δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι οι μύες έχουν πάθει τράβηγμα ή κόπωση και έτσι η σπονδυλική στήλη έχει πιεστεί από κακή θέση του σώματος ή ανύψωση υπερβολικού βάρους. Συνήθως ο πόνος της Χ.Ο. κρατάει μια εβδομάδα και υποχωρεί μόνος του ή με χρήση αναλγητικών φαρμάκων.

Χρειάζεται η Χ.Ο. ιατρική συμβουλή; Όχι πάντοτε. Αν είμαστε σίγουροι π.χ. ότι η Χ.Ο. έγινε από την ανύψωση, το σήκωμα, με επιπόλαιο και βιαστικό τρόπο σηκώματος βάρους, εφαρμόζεται θεραπεία (ξεκούραση – αναλγητικά) φάρμακα στο σπίτι. Αν βέβαια η Χ.Ο. προήλθε από ατύχημα (σύγκρουση αυτοκινήτου), τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό σας. Επίσης αν οι πόνοι της Χ.Ο. είναι σφοδροί και συνεχείς, ακτινοβολούν στο ένα ή τα δύο πόδια, προκαλώντας μουδιάσματα, βελονοειδές άλγος ή επηρεασμό της λειτουργίας του εντέρου και ουροδόχου κύστεως, πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.
Τι πρέπει να κάνω για την Χ.Ο.Πρέπει να διακόψετε τις κουραστικές δραστηριότητες και να αναπαυθείτε όσο μπορείτε περισσότερο. Βάλετε κομπρέσσες πάγου στο μέρος που πονάει, κρατείστε τες 20-30΄. Λήψη ασπιρίνης ή ibuprofen ή άλλου μη στερονοειδούς αναλγητικού φαρμάκου (εννοούμε λήψη αναλγητικών φαρμάκων που δεν έχουν κορτιζόνη) θα βοηθήσουν τη μείωση του πόνου. Μετά την υποχώρηση του οιδήματος και του πόνου, χρήση ζεστών επιθεμάτων (κομπρέσσες) μπορεί να γίνει. Εφαρμόζουμε 20΄ κάθε φορά, 5 φορές την ημέρα. Με την υποχώρηση του πόνου επιβάλλεται η επίσκεψη σε γιατρό. Μερικές ασκήσεις, όπως όχι πολύ ώρα ακινητοποίηση σε μια θέση, περπάτημα λογικό, κολύμπι, βοηθούν αναμφισβήτητα στην ανάρρωση. Επίσης αν είστε υπέρβαρος, τμηματικό χάσιμο βάρους θα σας βοηθήσει πάρα πολύ. Έλεγχος στρώματος του κρεβατιού σας και της πολυθρόνας του γραφείου θεωρείται απαραίτητη.
Αντιμετώπιση της Χαμηλής Οσφυαλγίας (Χ.Ο.)
e-genius.gr ...intelligent web software