• Αρχική

Οξεία Ηπατική Ανεπάρκεια (Ο.Η.Α.)

Η Ο.Η.Α. είναι ένα δραματικό ή κλινικό σύνδρομο που προκαλεί και χαρακτηρίζεται από διαταραχές της φυσιολογικής πήξεως αίματος, προσβολή εγκεφάλου (εγκεφαλοπάθεια) και άλλων οργάνων (καρδιά, πνεύμονες), όπως και εκδήλωση λοιμώξεων ανοσολογικών και μεταβολικών διαταραχών.

Η αιτία της Ο.Η.Α. συνήθως αποκαλύπτεται από το ιστορικό του αρρώστου και με εργαστηριακές εξετάσεις και ακτινολογικές απεικονιστικές μεθόδους (C.T. εγκεφάλου). Πρέπει να σημειωθεί ότι στο 20% το αίτιο που προκαλεί Ο.Η.Α. παραμένει άγνωστο. Η κατάχρηση και υπερδοσολογία ακεταμινοφαίνης (πολύ λαοφιλές αναλγητικό φάρμακο), που περιέχεται σε πάρα πολλά εμπορικά σκευάσματα, είναι το πρώτο αίτιο που προκαλεί Ο.Η.Α. στις δυτικές χώρες. Η επείγουσα μεταμόσχευση ήπατος χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση της Ο.Η.Α. με ποσοστό επιτυχίας 70% και ένα χρόνο επιβίωσης, ενώ περίπου 10% των αρρώστων με Ο.Η.Α. μπαίνει στη λίστα αναμονής μεταμόσχευσης ήπατος και 20% από αυτούς πεθαίνουν περιμένοντας τη σειρά τους!!!
Διάγνωση
Αίτια
1. Ιοί

Ηπατίτιδα Β

Ηπατίτιδα D

Δείκτες ηπατίτιδας

Β - C

Κυτταρομεγαλοϊός

Δείκτες εργαστηριακοί

Βιοψία

Epstein – Barr ιός
Ιοί απλού έρπητα
2. Μεταβολικά αίτια Ν. Wilson
(συγγενής διαταραχή μεταβολισμού του χαλκού)

Μέτρηση Σερουπλασμίνης
Μέτρηση χαλκού στα ούρα και στο ήπαρ
Οξύ λιπώδες ήπαρ Συμπτώματα προεκλαμψίας κατά την κύηση (υπέρταση, οίδημα, λευκωματουρία Άμεση λήψη του εμβρύου!!
Αυτοάνοση ηπατίτιδα Βιοψία ήπατος, Δείκτες ανοσολογικοί ειδικοί, Βιοψία
3. Διηθήσεις ήπατος

Μεταστατικά νεοπλάσματα εντέρου – προστάτη, οξεία λευχαιμία, λεμφώματα

Βιοψία ήπατος
Χημειοθεραπεία
4. Φάρμακα, τοξικές ουσίες
Τοξικότητα ακεταμινοφαίνης

Ιστορικό αρρώστου,
μέτρηση ουσίας στο αίμα
Ιδιοσυγκρασική (αντίδραση που δεν παρατηρείται συνήθως και εξαρτάται από την ατομικότητα αντίδρασης του ατόμου. Αντίδραση στο φάρμακο.
Δηλητηρίαση με μανιτάρια Πρόσφατη λήψη - γαστρεντερικά ενοχλήματα
Διαταραχή αιμάτωσης
ήπατος

Προκαλείται από νοσήματα που προκαλούν υπόταση (πτώση πιέσεως πτώση αιματικής άρδευσης του ήπατος)
ΒΡΩΣΗ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝΥπάρχουν πολλά είδη μανιταριών που ακόμα και οι ειδικοί δύσκολα ξεχωρίζουν. Επειδή σπάνια ή σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει α) Η βοήθεια βοτανολόγου β) Το δείγμα του μανιταριού που κατανάλωσε το άτομο (προσοχή το δείγμα μανιταριού μπορεί να βρεθεί στο περιεχόμενο των εμέτων του αρρώστου) η θεραπεία της δηλητηρίασης από μανιτάρια οδηγείται από τα συμπτώματα του αρρώστου. Όλες οι δηλητηριάσεις με μανιτάρια προκαλούν εμετούς και κοιλιακούς πόνους. Γενικά τα μανιτάρια που προκαλούν συμπτώματα γρήγορα (εντός 2 ωρών από την κατανάλωσή τους) θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα από τα μανιτάρια που προκαλούν τα συμπτώματά τους μετά από παρέλευση 6 ωρών. Μανιτάρια που προκαλούν γρήγορα εμετούς και κοιλιακά άλγη (συμπτώματα από το Γαστρεντερικό Σύστημα (Γ.Ε.Σ.) ανήκουν στο είδος Chlorophyllum molybdites που είναι τα καφέ χρώματος μανιτάρια που μεγαλώνουν στα λιβάδια. Διάρροια που μπορεί να είναι αιματηρή ενώ προκαλούνται και πονοκέφαλοι, μυαλγίες από το είδος αυτό των μανιταριών. Μανιτάρια που ανήκουν στο είδος Psilocybe, περιέχουν την ουσία psilocybin, που προκαλεί παραισθήσεις. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από το είδος αυτό αρχίζουν 15-30΄ μετά τη βρώση τους και είναι: 1.Συμπτώματα από Κ.Ν.Σ. όπως ψυχική ευφορία, αυξημένες φαντασιώσεις, παραισθήσεις, 2.Συμπτώματα από καρδιαγγειακό σύστημα: ταχυκαρδία, υπέρταση, υπερπυρεξία Το πιο κοινό μανιτάρι που προκαλεί δηλητηριάσεις είναι το amanita phalloida, που ευθύνεται για το 95% των θανάτων από δηλητηριάσεις μανιταριών. Προκαλεί αρχικά γαστρεντερίτιδα που συμβαίνει σε 6-12 ώρες μετά από την κατανάλωσή του. Προσοχή!!! Σοβαρή υπογλυκαιμία (πτώση σακχάρου αίματος) παρατηρείται. Τα αρχικά αυτά συμπτώματα υποχωρούν για λίγες μέρες αλλά μετά μπορεί να εκδηλωθεί ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ Ο.Η.Α.Μέτρηση της ακεταμινοφαίνης στο αίμα. Ποσότητα και υπολογισμός συνολικής λήψεως ακεταμινοφαίνης (συνήθως πάνω από 4 gr ή ακόμα και πάνω από 10 gr σε 24 ώρες). Πρόκληση εμέτου – πλύση στομάχου – χορήγηση άνθρακα – βιοχημικές εξετάσεις (ήπατος – νεφρών - πνευμόνων). Χορήγηση Ν-acetylcysteine με πόμα ενεργού άνθρακα. Σε κωματώδεις καταστάσεις η χορήγηση N-actylcysteine μπορει να γίνει ενδοφλεβίως. Αναφέρεται ειδικά η αντιμετώπιση της Ο.Η.Α. που προκαλείται από χρήση ακεταμινοφαίνης γιατί τα τελευταία 8 χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά (στο 46%) οι περιπτώσεις από χρήση του φαρμάκου (είτε σαν απόπειρες αυτοκτονίας, είτε σαν περιπτώσεις θεραπευτικής υπερχρησιμοποίησης του φαρμάκου, όπου η Ο.Η.Α. γίνεται θανατηφόρα, διότι συνήθως συνδυάζεται η λήψη του φαρμάκου με σύγχρονη λήψη αντικαταθλιπτικών ή και αλκοόλης. Κατά ποσοστιαία αναλογία Ο.Η.Α. προκαλείται από: 1.Λοίμωξη με ιο ηπ. Β (HBV) (ποσοστό 7%). 2.Αυτοάνοση ηπατίτιδα (5%) 3.Ηπατίτιδα από ισχαιμία (4%) 4.Άλλα αίτια (5%) Γενικά ποσοστά επιβίωσης 67% στις 3 εβδομάδες μετά την έναρξη της Ο.Η.Α., 46% των ασθενών βελτιώνονται αυτόματα ενώ ποσοστό 25% έχει ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος. Αυτόματη βελτίωση παρατηρείται συνήθως στην Ο.Η.Α. από ακεταμινοφαίνη – Ηπ. Α – κύηση (ποσοστό 58-64%). Ασθενείς με αιτία Ο.Η.Α. νόσο Wilson – αντιδράσεις σε φάρμακα έχουν την χειρότερη πρόγνωση επιβίωσης.
e-genius.gr ...intelligent web software