• Αρχική

Επίδραση - Ενέργειες του οινοπνεύματος στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού

T

ο αλκοόλ μαζί με τα ναρκωτικά αποτελούν την μεγαλύτερη μάστιγα της σημερινής ανθρωπότητας. Γενικά σε παγκόσμια κλίμακα ο αλκοολισμός είναι περισσότερο διαδεδομένος στους άνδρες από τις γυναίκες.
Πιστεύεται ότι γενετικοί, περιβαλλοντικοί μεταβολισμού παράγοντες, παίζουν ρόλο στην «προδιάθεση» αυτή. Οι αλκοολικές γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες στις ανεπιθύμητες ενέργειες του αλκοόλ, ενώ οι αλκοολικοί άνδρες εμφανίζουν «βεβαρημένες» κοινωνικές συμπεριφορές (βιαιότητες – ξυλοδαρμοί – καταστροφικές συμπεριφορές, νομικά προβλήματα κυρίως).

 

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΛιγότερα άτομα μεγάλων ηλικίας εμφανίζουν αλκοολισμό από τα άτομα της νεαρής ηλικίας. Εξηγήσεις  γι αυτό είναι 1) ηλικιωμένοι πίνουν λιγότερες ποσότητες αλκοόλης μέσα στο πλαίσιο των συγκεκριμένων περιορισμών θερμίδων (το αλκοόλ όταν μεταβιβάζεται στον ανθρώπινο οργανισμό με ρυθμό 0,1 mgr/kgr/καθ’ ώραν παρέχει θερμίδες στον οργανισμό) και γενικά διαιτητικών Συμβουλών. 2) Πολλοί αλκοολικοί δεν επιβιώνουν υποκύπτοντας σε πολύ νεώτερες ηλικίες συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, σε ασθένειες και βλάβες που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση αλκοόλης.
Οι άνδρες πίνουν περισσότερο από τις παγκοσμίως και παρόλο που η κατάχρηση μειώνεται με την  ηλικία οι άνδρες διατηρούν το προβάδισμα. Εξάρτηση σωματική και ψυχική από το ποτό εμφανίζονται  σε ποσοστό 5% στους άνδρες, 0,5% στις ενήλικες γυναίκες. Φαίνεται ότι υπάρχουν 1) ένα «κληρονομούμενο γενετικά» στοιχείο που ευνοεί την εμφάνιση και ροπή προς τον αλκοολισμό (παρατηρήσεις που έγιναν σε διδύμους στην Αυστραλία) 2) παράγοντες του περιβάλλοντος – γεωγραφικοί παράγοντες – κλιματολογικοί παράγοντες συντείναν στη γένεση και διάδοση του αλκοολισμού π.χ. στον Καναδά που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει πολύ χαμηλά, η κατάχρηση του αλκοόλ είναι πολύ συχνή όχι μόνον για την αντιμετώπιση του ψυχρού κλίματος αλλά και σαν «διαφυγή» για τον απομονωτισμό και ψυχική μοναξιά που χαρακτηρίζει  τους ντόπιους κατοίκους. 3) Γενικά η χρήση – κατανάλωση αλκοόλων  χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή σαν απάντηση στο «stress" και δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που διαβιούν τα άτομα στις σύγχρονες κοινωνίες.
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ Η ΑΛΚΟΟΛΗ ΒΛΑΠΤΕΙ;Σε αντίθεση με άλλες τοξικές ουσίες  η αλκοόλη δεν εμφανίζει γραμμική και ευθεία σχέση κατανάλωσης και επερχομένων βλαβών στα όργανα – συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Έτσι σήμερα θεωρείται ότι η κατανάλωση ενός (1) «ποτηριού» κρασιού ημερησίως ασκεί «προστατευτική δράση» στα στεφανιαία αγγεία.
Η βλαβερή επίδραση της αλκοόλης εμφανίζεται μετά από κατανάλωση 2 –3 ποτών την ημέρα για τις γυναίκες και 4 ποτών για τους άνδρες. Είναι γνωστή σε όλους η βλαπτική επίδραση του οινοπνεύματος στο συκώτι – το ήπαρ -  με τελική κατάληξη την κίρρωση ήπαρ και ασκίτη.
Θεωρείται ότι η κατανάλωση 5 ποτών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης ήπατος 7,7 φορές στις γυναίκες και  4,9 φορές στους άνδρες.
Γενικός κανόνας κατανάλωσης 2 ποτών ημερησίων για τους άνδρες θεωρείται ασφαλής κατανάλωση και για την γυναίκα 1 ποτό ημερησίως.
Γενικότερη συμβουλή προς ηλικιωμένους. Ασφαλής κατανάλωση 1 ποτό την ημέρα.

ΑΛΚΟΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑΗ αρτηριακή υπέρταση (Α.Υ.) είναι κοινό νόσημα στους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αποτελεί (η Α.Υ.) τον κυριότερο παράγοντα για 1) εγκεφαλικό επεισόδιο 2) εμφραγμαμυοκαρδίου 3) αγγειοπάθειες (ισχαιμικές αλλοιώσεις αγγείων), δεδομένων ότι η Α.Υ. προσβάλλει το ενδοθήλιο των αγγείων του σώματος.
Υφίσταται στενή συσχέτιση αρτ. υπέρτασης  και αλκοολισμού  όπως υφίστανται ευθεία  αναλογική σχέση οινοπνεύματος και συστολικής πίεσης αίματος.
Το εύρημα αυτό αφορά και τα δύο φύλα. Ο τρόπος που επηρεάζει  η αλκοόλη την Α.Υ. είναι πολυπαραγοντικός (το συμπαθητικό νευρικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο) άμεση επίδραση στην αρτ. πίεση έχει η κατανάλωση 2 ποτών την ημέρα.

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣΟι μεγάλων κατανάλωσης πότες εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά νεοπλασιών (συνήθως νεοπλασίας, κεφαλής, λαιμού). Επίσης ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο στόμα, φάρυγγα, λάρυγγα, οισοφάγο αυξάνει κατά ευθεία αναλογία με την κατανάλωση 2 ποτών και πάνω την ημέρα.
Επίσης η αλκοόλη «συμμετέχει» στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος που συνήθως αυτός είναι εξέλιξη κίρρωσης ήπατος. Επίσης η κατάχρηση αλκοόλης προδιαθέτει  στις νεοπλασίες 1) εντέρου 2) στομάχου 3) πνευμόνων 4) παγκρέατος.
Η κατάχρηση αλκοόλων φαίνεται να μη  συμμετέχει στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτου (σήμερα ο πιο διαδεμένος καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό).

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΕίναι γνωστό ότι η οστεοπόρωση βαδίζει παράλληλα με την ηλικία. Η αλκοόλη ασκεί μια συμπιεστική ενέργεια στους  «οστεοβλάστες» των οστών δηλ. στα κύτταρα που παράγουν νέο οστών (αντίθετα οι οστεοπλάστες είναι τα κύτταρα που φυσιολογικά αποικοδομούν το οστό).
Η χρήση της αλκοόλης προκαλεί οστεοπενία  (δηλ. αραίωση της οστικής μάζας  δηλ. οστεοπόρωση). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως οι αλκοολικοί  είναι καπνιστές, δεν τρέφονται καλά εμφανίζουν ηπατοπάθειες (αλκοολική ηπατίτιδα πολύ συχνή) δηλ. υπάρχουν στους καταχραστές αλκοόλης πολλοί αθροιστικά δρώντας παράγοντες που παράγουν  οστεοπόρωση.

ΑΛΚΟΟΛΗ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ ΑΝΟΙΑ (Dementia)Η ανοία κατέχει ένα τρομακτικό ποσοστό εμφάνισης στις μεγάλες ηλικίες. Η κατάχρηση αλκοόλης προδιαθέτει στην εξέλιξη και εμφάνιση   της γεροντικής ανοίας κατά ποσοστό 4%-5%.
Κυρίως εμφανίζεται στους «βαρείς» πότες.  (Μεγάλη συχνότητα dementia (ανοίας) εμφανίζεται στους άγγλους αλκοολικούς.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η διακοπή του αλκοόλ δρα «ενοδωτικά»  και συχνά οδηγεί στην εξάλειψη και πλήρη υποχώρηση της ανοίας.

ΚΑΚΩΣΕΙΣ – ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥΣΟι αλκοολικοί  άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό κακώσεων τραυματισμών από τις γυναίκες (πχ. οι άνδρες πίνουν και μετά συνήθως οδηγούν το αυτοκίνητο τους ). Η  «κατάρα των μεγάλων ηλικιών είναι το  «πέσιμο» (απώλεια ισορροπίας). Στους ηλικιωμένους 65 χρονών και πάνω η κατανάλωση 1000 gr αλκοόλης το μήνα προκαλεί  8 φορές πιθανότητα  πεσίματος – πτώσεως», από εκείνους τους ηλικιωμένους που δεν πίνουν καθόλου.
Επίσης στατιστικά έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση 274gr και πάνω αλκοόλης (ανεξαρτήτως ηλικίας) αυξάνει την πιθανότητα  «ξαφνικού» θανάτου 8 φορές περισσότερο  συγκριτικά με τον πληθυσμό που δεν κάνει χρήση αλκοόλης.
Ο αλκοολισμός επίσης προδιαθέτει σε αυτοκτονίες. Έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση 3 ποτών την ημέρα, αυξάνει 3,5 φορές την πιθανότητα να οδηγηθεί το άτομο σε αυτοκτονία.  Έχει εξακριβωθεί επίσης ότι οι αλκοολικοί άνδρες  είναι ποιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία από τις αλκοολικές γυναίκες.

ΑΛΚΟΟΛΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ...some content...Γενικά οι άνθρωποι πάνω από 65 χρονών κατά ποσοστό 75% χρησιμοποιούν διάφορα φάρμακα. Σαν γενικός κανόνας, ισχύει ότι η μικρή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλης μπορεί να προκαλέσει  στα άτομα αυτά μεγάλου βαθμού ανεπιθύμητης ενέργειας.
Η χρήση αλκοόλης απαγορεύεται όταν το άτομο λαμβάνει Cimetidine (tagamet) Ramiticline (Zantac) φάρμακα που δίδονται για έλκος στομάχου – 12δάκτυλου.
Αν συμβεί  η λήψη αλκοόλης κατά την διάρκεια  θεραπείας με τα παραπάνω φάρμακα, θα σημειωθεί αύξηση της ποσότητας αλκοόλης μέχρι 40% λόγω ενισχυτικής αλληλοεπίδρασης του μεταβολισμού της αλκοόλης με τα φάρμακα  αυτά.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν άτομο που λαμβάνει ηρεμιστικά φάρμακα  (συνήθως βενζοδιαζεπίνες ) κάνει χρήση οινοπνεύματος.
Ο συνδυασμός λήψης αλκοόλης και των φαρμάκων αυτών είναι εξαιρετική επικίνδυνη διότι μειώνει τον χρόνο αντίδρασης του ατόμου σε καταστάσεις ανάγκης (π.χ. φρενάρισμα απότομο προς αποφυγής αυτοκινητικού ατυχήματος).
Επίσης η χρήση μη στεροειδών αναλγητικών φαρμάκων (π.χ. ασπιρίνη) και η σύγχρονη κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί αυξημένο ερεθισμό του στομάχου (γαστρίτιδα) και δυνατόν να προκαλέσει και αιμορραγικές εκδηλώσεις με εργαστηριακό εύρημα παράταση  του χρόνου  προθεσμίας. Επίσης η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων (σκ. Warfrin – Sintrom) που χορηγούνται για θραμβοφλεβίτιδες – πνευμονική εμβολή με τη σύγχρονη χορήγηση αλκοόλης απαγορεύεται αυστηρά, γιατί ο συνδυασμός αυτός αυξάνει την πιθανότητα αιμορραγίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΛΟΙΠΟΝ – Η ΑΛΚΟΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΒΛΑΒΕΡΗ; ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΗΣΕΩΣΗ στεφανιαία νόσος ( θρόμβωση -  ανεπάρκεια των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς) είναι η περισσότερο στατιστικά αιτία θανάτου στις μεγάλες ηλικίες.
Η πολύ προσεκτική και ελεγχόμενη χρήση αλκοόλης (1-2 ποτηράκια την ημέρα) δρα ενεργητικά στον μεταβολισμό λιπών, λιποειδών όπως και στην πρόληψη εμφάνισης  θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλων στις  ποσότητες αυτές για ενεργητικά και προστατευτικά στην εμφάνιση 1) ελκώδους κολίτιδας 2)εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του ματιού 3)στη μείωση των λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος.
Έτσι εφαρμόζοντας το γενικό κανόνα στη ζωή μας «παν μέτρον άριστον» μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» μόνον τις «ωφέλιμες» και όχι τις βλαπτικές ενέργειες και επιδράσεις της αλκοόλης σον οργανισμό μας.
e-genius.gr ...intelligent web software