• Αρχική

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ - ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - ΟΔΗΓΙΕΣ - ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ - ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ - ΟΔΗΓΙΕΣ - ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

 

 

  • ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΥΤΙΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο γιατρός εξετάζει τελευταίο το πάσχον αυτί, ρωτώντας προηγούμενα το παιδί «Ποιό αυτί να εξετάσω πρώτο;» Η απλή αυτή ερώτηση δίνει την ευκαιρία στο παιδί, να αντιληφθεί τι θα επακολουθήσει.

  • ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Σήμερα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) ελέγχουν με «μηχανάκια» το σάκχαρο αίματος, στο σπίτι τους, μόνοι.

Καλό είναι 1 φορά το μήνα, να διασταυρώνουν τη μέτρηση του μηχανήματος, με λήψη σακχάρου από τη φλέβα, στο μικροβιολογικό εργαστήριο της γειτονιάς τους.

  • ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΙΝΟΠΟΣΙΑ «ΜΕΘΥΣΙ»

Μετά από κατανάλωση αλκοόλης, συνήθως υπάρχει «πρωϊνός πονοκέφαλος».

Δοκιμάστε να φάτε 1-2 κουταλίες μέλι. Το μέλι περιέχει-παρέχει γλυκόζη που βοηθά στον μεταβολισμό της αλκοόλης και μειώνει τη σφοδρότητα του πονοκέφαλου. Το μέλι μπορεί να μπεί πάνω σε μία φέτα ψωμί.

Επίσης, η άφθονη πόση υγρών που περιέχουν ηλεκτρολύτες και αλάτι, βοηθούν στη μείωση του μετά οινοποσία πονοκέφαλου.

Επίσης, παραδοσιακά ο καφές με τις αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες που έχει, μειώνει την ένταση και διάρκειά του «κρασοπονοκέφαλου»!!!

  • ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΣΤΑΓΟΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΟ

Η χρήση τέτοιων σταγόνων στον οφθαλμό εμποδίζει, την επαναεπιθηλίωση του κερατοειδούς και μπορεί να οδηγήσουν σε διάτρηση.

Ο οφθαλμικός πόνος αντιμετωπίζεται με per os αναλγητικά φάρμακα.

  • Fe + ΤΕΤΡΑΚΥΚΛΙΝΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΗΨΗ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΥ (Fe) ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΚΥΚΛΙΝΗΣ

Είναι γνωστό ότι η τετρακυκλίνη απορροφάται ανεπαρκώς όταν χορηγείται συγχρόνως με άλατα ασβεστίου και σκευάσματα Fe.

Επειδή, η τετρακυκλίνη, χορηγείται σήμερα για την ..... του Helicobacter pylori (μικρόβιο το οποίο ενοχοποιείται για δημιουργία και διαιώνιση ελκοπάθειας), φρόνιμο είναι να χορηγούνται τα παραπάνω σκευάσματα (Fe - Ca - τετρακυκλίνη) χωριστά κατανεμημένα στο 24ώρο.

  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΘΕΤΗΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΑ δηλ. σε υποκλείδιο-μηριαία φλέβα.

Ο καθετήρας που τοποθετείται με την τεχνική του Seldinger έχει ένα λοξό κόψιμο στην άκρη του.

Αυτό το κόψιμο, εντομή, κατά την διαδιακασία του καθετηριασμού, πρέπει να κοιτάει προς τα ΚΑΤΩ.

Έτσι, εξασφαλίζεται η απρόσκοπη λειτουργία του (έχουν σημειωθεί συμβάματα όπου καθετήρας - βελόνα οδηγός, έχουν παρασυρθεί και μπεί στην κυκλοφορία από τον καθετηριασμό της μηριαίας κυρίως).

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΠΛΗΓΩΝ

Ξέπλυμα με αλατούχο ορρό, παρά καθάρισμα με σαπουνόνερο, διότι ελαττώνει την μόλυνση της πληγής.

Για να αποφευχθεί κατά την διάρκεια του ξεπλύματος της πληγής, το πιτσίλισμα που θα προκαλέσει ερεθισμό, στους γειτονικούς βλεννογόνους, κάνουμε το εξής : ΤΡΥΠΑΜΕ ΜΕ ΜΙΑ 18άρα ΒΕΛΟΝΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟΥ ΠΟΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΛΟΝΑΣ, ΜΙΑ 10αρα ΣΥΡΙΓΓΑ (10c.c.).

 

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΠΟΝΟΥ

 

Ο οξύς κοιλιακός πόνος από πολλά χρόνια, θεωρείται μεγάλο διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι «η κοιλιά είναι ο τάφος του παθολόγου»!!!

Έτσι, παρ' όλη την εξέλιξη των απεικονιστικών μεθόδων, το κλειδί μίας σωστής διάγνωσης, παραμένει το επιμελές λεπτομερειακό ιστορικό και η φυσική εξέταση του αρρώστου.

 

Περιγράφονται 5 διαγνωστικοί κλινικοί χειρισμοί που βοηθούν το γιατρό, στη διαφορική διάγνωση του ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΑΛΓΟΥΣ.

 

  • 1ος ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Ο άρρωστος στέκεται όρθιος, στηρίζεται στα δάκτυλα των ποδιών του για 10΄΄ - 15΄΄ και μετά απότομα με όλο το βάρος του κορμιού του, στηρίζεται στις πτέρνες του. Μετά ερωτάται αν αυτός ο χειρισμός προκάλεσε πόνο κάπου στην κοιλιά. Επί εμφανίσεως πόνου, πιθανή είναι η φλεγμονή του περιτοναίου (περιτονίτιδα).

  • 2ος ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Ο άρρωστος ξαπλώνει ανάσκελα, με χαλαρή την κοιλιά. Ο γιατρός ακουμπά το σημείο του άλγους. Τότε ο γιατρός ζητά από τον άρρωστο από την ύπτια θέση να περάσει στην καθεστηκυία (να καθίσει).

Αν, ο πόνος γίνεται χειρότερος, πιθανή πηγή του πόνου είναι οι μύς της κοιλίας και όχι η κοιλιά.

  • 3ος ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

(Hover sign)

Ο εξεταστής βάζει το χέρι ή το δάκτυλό του, στην αναφερόμενη αλγεινή περιοχή της κοιλιάς. Αν ο ασθενής αρπάξει το χέρι, κάνει γκριμάτσα πόνου, ή κρατήσει με το χέρι του την πάσχουσα περιοχή, τότε πιθανή αιτία πόνου το κοιλιακό τοίχωμα.

  • 4ος ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Δοκιμασία «Test του βήχα». Άρρωστος που κατά την διάρκεια που βήχει, αναφέρει πόνο στην κοιλιά, σημαίνει φλεγμονή του περιτοναίου (περιτονίτιδα).

  • 5ος ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ

Δοκιμασία «Test κλειστών ματιών». Ο γιατρός εξετάζει την κοιλιά και παρακολουθεί τα μάτια του αρρώστου. Οι άρρωστοι με κοιλιακό πρόβλημα, διατηρούν κατά την εξέταση τα μάτια τους ανοιχτά, παρακολουθώντας τις κινήσεις του γιατρού μήπως πονέσουν!!!

 

  • ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΞΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

Πριν, από την αφαίρεση παρασχίδας ξύλου ή κεντρί μέλισσας από το δέρμα, καλό είναι να προηγείται μια τοπική αναισθησία, ένας ψεκασμός με υγρό άζωτο, για επιτέλεση αναισθησίας.

Κατόπιν, η αφαίρεση του ξένου σώματος με χρήση μίας λαβίδας, γίνεται πιο εύκολα.

  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΝΗΣΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΟΥ ΕΜΠΛΑΣΤΡΟΥ «PATCH» ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ

Πριν γίνει στο δέρμα η τοποθέτηση patch, που περιέχει οιστρογόνα που μπορεί να προκαλέσει κνησμό, γίνεται ψεκασμός στο σημείο εφαρμογής του εμπλάστρου με spray που χρησιμοποιείται στη μύτη και περιέχει κορτικοστεροειδή.

Αυτό, μειώνει τον κνησμό.

  • ΧΡΟΝΙΟΣ ΒΗΧΑΣ

Στην προσπάθεια που κάνει ο γιατρός για να βρεί τα αίτια του χρόνιου βήχα, ρωτάει τον εξεταζόμενο αν προκαλείται βήχας μετά από γέλιο.

Αν, είναι έτσι, ο εξεταζόμενος έχει υπερευαισθησία αεροφόρων οδών (hyperactive airway disease).

  • ΜΝΗΜΟΝΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β

Ηπατίτιδας Β core antigen (HBcAg) δεν είναι δομική πρωτεΐνη του ιού, εμφανίζεται στο ήπαρ, αλλά δεν εκκρίνεται κατά την οξεία ή χρόνια φάση ηπατ. Β.

Έτσι, δεν προσδιορίζεται στον ορό.

Αντίθετα, το αντιγόνο e (HBeAg) είναι μία πρωτεΐνη που εκκρίνεται κατά την αναδίπλωση της οξείας ιογενούς λοίμωξης και προσδιορίζεται στον ορό.

Μνημονοτεχνικά, πρέπει να σκεφτεί κανείς το HBcAg→σαν κυτταρική πρωτεΐνη και το HBeAg→σαν εκκριτική πρωτεΐνη.

 

  • ΧΡΗΣΗ ΔΙΠΛΟΥ ΓΑΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Πριν προβεί ο ιατρός σε δακτυλική και κολπική εξέταση, βάζει διπλό γάντι στο χέρι που θα χρησιμοποιήσει για εξέταση. Έτσι μετά την κολπική εξέταση, πετώντας το πάνω - χρησιμοποιημένο γάντι - είναι έτοιμος να κάνει δακτυλική για τυχόν αιμορραγία.

  • ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΜΕ Χ.Α.Π.

Οι ασθενείς που πάσχουν από Χ.Α.Π. λόγω της Χ.Α.Π., δεν εμφανίζου επαρκή ακρόαση στη τυπική θέση ακρόασης της καρδίας δεξιά και αριστερά 2ου μεσοπλευρίου θωρακικού διαστήματος.

Καλύτερη ακρόαση γίνεται στους αρρώστους αυτούς - τοποθετώντας το ακουστικό στο ιδίως επιγάστριο, ακριβώς κάτωθεν του στέρνου. Στην περίπτωση αυτή ο θώρακας χρησιμεύει σαν αντηχείο!!!

  • ΑΚΡΟΑΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΨΙΘΥΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ «ΤΡΙΧΩΤΑ» ΑΤΟΜΑ (άτομα με καθολική τριχοφυΐα).

Σε άτομα με αυξημένη τριχοφυΐα, που περιλαμβάνει και το θωρακικό τοίχωμα, βεβαίως, η τοποθέτηση του κώδωνος του ακουστικού επί της τριχωτής επιφάνειας του θώρακος, δίνει ακροαστικά ΗΧΟ ΤΡΙΒΗΣ.

Για να αποφευχθεί αυτό με ένα κομμάτι βρεγμένο μπαμπάκι βρέχουμε την περιοχή του θώρακος, που πρόκειται να γίνει ακρόαση και μετά προχωρούμε στην εξέταση.

 

ΤΝΜ κατάταξη σε σχέδιο

T = (Primary tumor) πρωτοπαθής όγκος.

N = (Nodal involvement) προσβολή λεμφαδένων.

M = (Metastases) μεταστάσεις.


The presence of M classifies the disease as stage IV

Η παρουσία και εγγραφή Μ σημαίνει ότι η νόσος έχει κάνει μεταστάσεις.

 

 

Η πρώτη σκέψη για έκτακτες

- συσκολές καρδάς

- παροξυσμική ταχυκαρδία

- κολπική μαρμαρυγή

και εμφάνιση αγωνιώδους, αγχώδους προσωπικότητας

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

  • U/S θυρεοειδή

  • Τ3

  • Τ4

  • TSH

  • Anti-TPO

 

  • ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΜΗ ΘΡΟΜΒΩΜΕΝΩΝ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ

Μετά την αφόδευση, χρήση licodaine HcL 2% jelly (αλοιφής) (xylocaine), τοπικά στον πρωκτό, μετά από καθαρισμό, πλύση.

 

  • ΧΡΗΣΗ Mg ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ

H παρατήρηση αυτή σκοπό έχει να ευοδώσει υποκειμενικά και να βελτιώσει κλινικά (αύξηση του εκπνεόμενου αέρα) και συγχρόνως να μειώσει κατά το δυνατό, την χορήγηση συστηματικώς της κορτιζόνης.

Αν υπάρχει πρόβλημα σε ασθματικό άρρωστο να βρείτε την ελάχιστη θεραπευτική δόση κορτιζόνης.

Τότε, μπορεί να υφίσταται ένα αρνητικό ισοζύγιο Mg σαν υπόστρωμα.

Το Mg έχει βρογχοδιασταλτική δράση, και αν τα νεφρά του αρρώστου είναι φυσιολογικά, δοκιμάζει ο γιατρός τα εξής:

Δίνει γλυκονικό Mg 27mg/tabl ή 54mg/5ml υγρό 3 φορές ημερησίως. Η δόση προσαρμόζεται ανάλογα με την κλινική απάντηση. Προσοχή στη διάρροιες!!!

  • ΔΥΣΚΟΛΗ ΦΛΕΒΟΚΕΝΤΗΣΗ (δύσκολη λήψη φλεβικού αίματος) για εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων

Όταν η βλεβοκέντηση περιφερικών φλεβών είναι δύσκολη, τότε η χρήση περιχειρίδος μανόμετρου αρτηριακής πίεσης, γίνεται ως εξής : προκαλείται αύξηση της πίεσης πάνω από την τιμή της διαστολικής στο μανόμετρο, όχι όμως κοντά ή πάνω από τη συστολική.

Κατά τον τρόπο αυτό το αίμα διαφεύγει μέσω των αρτηριών αλλά εμποδίζεται στις φλέβες, με αποτέλεσμα αυτές διογκώνονται και να γίνονται - καθίστανται προσιτές στη φλεβοκέντησις.

  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Mantoux (P.P.D.)

Η έσω επιφάνεια αντιβραχίου χρησιμοποιείται συνήθως για εκτέλεση Mantux (P.P.D.)

Αντί αυτής, προτείνεται η επιφάνεια του δελτοειδούς που εμφανίζει λιγότερο πόνο (λιγότερες νευρικές ίνες). Επίσης, ο δελτοειδής μύς διαθέτει, πιο παχιά επιδερμική επιφάνεια, έτσι, γίνεται ευκολότερη η δερμοαντίδραση (Mantoux). Επίσης, η θέση αυτή φαίνεται λιγότερο όταν ντύνεται ο άρρωστος και ο άρρωστος αισθάνεται καλύτερα.

 

  • ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΛΟΞΥΓΓΑΣ

Σε περίπτωση παρατεινόμενου ΛΟΞΥΓΓΑ (που διαρκεί από ώρες έως ημέρες) και όταν έχουν εξαντληθεί τα συνήθη φαρμακευτικά μέσα (Primperan - Largactil) εκτελείται η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ Valsava : Έντονη ΕΚΠΝΟΗ με κλειστή γλωττίδα ή σκύβοντας και βάζοντας το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα. Αν και αυτή η δοκιμασία αποτύχει, τότε, βάζει ο γιατρός ένα ρινογαστρικό καθετήρα (Levin) μικρής διαμέτρου , προωθεί αυτόν προς το στομάχι (ΜΕΘΟΔΟΣ Ι). (ΜΕΘΟΔΟΣ ΙΙ) Ερεθισμός με λεπτό καθετήρα ευλύγιστο του οπισθίου ρινοφαρυγγικού τοιχώματος. Το άτομο τοποθετείται σε ύπτια θέση : Ο ΚΑΘΕΤΗΡΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ. Ο λόξυγγας σταματάει ΑΜΕΣΑ. Αν όχι η όλη διαδικασία γίνεται και β΄φορά. Μηχανισμοί, που επιτυγχάνεται με τους χειρισμούς αυτούς, είναι ερεθισμός των οπσθίων ρινικών βλεννογόνων και κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (χρησιμοποιώντας με μεγάλο καθετήρα Levin).

  • ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΩΜΑΤΟΣ - ΔΑΚΡΥΩΝ - ΟΥΡΩΝ - ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

Μερικές φορές το αντιβιοτικό rifampicin χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση φαρυγγο-αμυγδαλικών φλεγμονών από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, σε συνδυασμό με άλλα αντιβιοτικά.

Ο ασθενείς πρέπει να ξέρει ότι το φάρμακο όταν μεταβολίζεται στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί, πορτοκαλόχρον - χρώση των ούρων - δακρύων. Γενικά είναι παρενέργεια της rifampicin, καθόλου βλαβερή, αλλά μπορεί να προκαλέσει μη αντιστρεπτή (μόνιμη) χρώση των φακών επαφής που τυχόν χρησιμοποιεί το άτομο.

 

  • ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΘΟ, ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ NSAPPs

Γενικώς, τα άτομα άνω των 50, πρέπει να εξετάζονται κάθε χρόνο με ορθοκολονοσκόπηση αλλά και αποστολή στο μικροβιολογιό εργαστήριο δείγματος κοπράνων, προς ανίχνευση αίματος εντός αυτών. Αξιόλογες στατιστικές σειρές, έχουν δείξει ότι 1% από 6% αυτών των (tests) είναι θετικά και 6% των ατόμων με θετικό δείγμα για αιμορραγία κοπράνων έχουν Ca εντέρου. Αμφιλεγόμενη άποψη, καλύτερα να συστηθεί ορθοκολονοσκόπηση.

 

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

e-genius.gr ...intelligent web software