• Αρχική

Κοινό κρυολόγημα (Κ.Κ.)

Λοίμωξη ανώτερων αναπνευστικών οδών
Οξεία ρινίτιδα – Ρινικός κατάρρους
Το κοινό κρυολόγημα (Κ.Κ.) ορίζεται σαν οξεία, συνήθως χωρίς πυρετό, λοίμωξη (φλεγμονή) του αναπνευστικού δένδρου που περιλαμβάνει τη μύτη, τα παραρρίνια, το λάρυγγα και μερικές φορές την τραχεία και τους βρόγχους.
Αίτια:Ιοί (ρινοϊοί – influenza – parainfluenza – cidenovirus, coxsackievirus).
Έτσι ο προσδιορισμός του ιού που προκαλεί το Κ.Κ. είναι πρακτικά αδύνατος. Το Κ.Κ. εμφανίζει εποχιακές εξάρσεις. Έτσι την άνοιξη, καλοκαίρι, το Κ.Κ. προκαλείται από paramyxo ή myxovirus (influenza, parainfluenza). Η υπερβολική σωματική κούραση, οι συναισθηματικές φορτίσεις, το αλλεργικό υπόστρωμα, η εμμηνορρυσία ή παρατεταμένη παραμονή σε κρύο περιβάλλον, παθήσεις ρινοφάρυγγα «προδιαθέτουν» στην εμφάνιση και εγκατάσταση Κ.Κ. Κοινά μικρόβια αποικίζουν το ρινοφάρυγγα στο κοινό κρυολόγημα προκαλώντας μέση ωτίτιδα – ιγμορίτιδα. Επίσης η βρογχίτιδα που έχει σαν αίτιο ιό, μπορεί να επιμολυνθεί από μικρόβια.
Κλινική εικόναΜετά επώαση 1-3 ημέρες, ρινόρροια, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα λαιμού και ρινικής κοιλότητας εμφανίζονται. Φαρυγγίτιδα υπάρχει σχεδόν πάντα, όπως και λαρυγγίτιδα και τραχειΐτιδα (που συνοδεύεται από οπισθοστερνικό καύσο και συσφιγκτικό άλγος) όπως και ο βήχας. Σε άτομα που υποφέρουν ήδη από βρογχικό άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, το Κ.Κ. προκαλεί έξαρση των νοσημάτων τους. Μέση ωτίτιδα όπως και πυώδης ιγμορίτιδα μπορεί να εμφανιστούν και είναι επιμόλυνση του Κ.Κ. από μικρόβια.
Διάγνωση
Η αλλεργική ρινίτιδα, οι μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να δώσουν την ίδια κλινική εικόνα με Κ.Κ. Εάν το Κ.Κ. εμφανιστεί σαν επιδημία, λήψη ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων πρέπει να γίνεται και να αποστέλλονται σε ειδικά κέντρα για έλεγχο και ορολογική ανάλυση των διαφόρων ιώσεων.
ΠροφύλαξηΤα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη προφύλαξη. Προφυλακτική λήψη Βιτ. C φαίνεται να δρα ευνοϊκά στο Κ.Κ. Σε άτομα με άσθμα ή βρογχίτιδα χρήση ενδορινικά a-interferon μπορεί να γίνεται.
Γενικός κανόνας
Σχολαστική καθαριότητα, ατομική (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), προσωπική, οικογενειακή, παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση και πρόληψη του Κ.Κ.
ΘεραπείαΣυμπτωματική (ζεστό περιβάλλον, πολλά υγρά, λογική χρήση αντιπυρετικών). Η χρήση αντιβιοτικών δεν πρέπει να γίνεται στην αντιμετώπιση του Κ.Κ. (εκτός αν υπάρχουν μικροβιακές επιπλοκές).
e-genius.gr ...intelligent web software